Vårt utvalg - Hva er te - Historie - Oppskrifter

Hva er te?

Teplanten er egentlig et tre som kan bli opp til 20 meter høyt i vill tilstand. Den er botanisk beslektet med vår mer kjente kameliabusk, og bærer det latinske navnet Camellia sinensis

Bladene på denne busken er stive, blanke og spisse. Blomstene minner om smørblomster i formen, men er hvite. For dyrking av te vokser teplanten som busker, de skal ha vokst i fem år før den første tehøstingen kan gjøres.

Tebusken trives best i sur jord, og i et varmt å fuktig klima. Busker som vokser i høydelandskap gir som regel bedre kvalitet på teen enn de som vokser i lavere strøk. Det er fordi jo langsommere tebusken vokser, jo mer smaksemner vil det utvikles i toppbladene.

En tebusk gir bare omkring 70 g ferdig te per år. Til gjengjeld kan den samme busken gi avlinger i opp til 100 år. Når tebusken er velvokst, kan bladene ytterst på tebuskens greiner plukkes med noen ukers mellomrom i en seksmåneders periode. Den første plukkingen i tesesongen betraktes som den som gir den beste kvaliteten på teen.

Når man plukker blader fra tebusken tar man bare de nyutsprugne bladene. Det er nemlig i e nyutsprugne lysegrønne bladene at konsentrasjonen av smaksstoffene som gir teen sin spesielle karakter, er høyest. Det vanlige er at man plukker det bladet som holder på å slå ut pluss to til. En teplukker plukker i gjennomsnitt 35 kilo teblader om dagen, dette tilsvarer 8 kilo ferdig te.

Verdens absolutt fineste te vokser høyt oppe i Himalaya, i distriktet Darjeeling. Her dyrker man te opp til 3000 meters høyde. Denne teen kalles teens champagne.

Det finnes tre hovedtyper av te; Svart te, grønn te, oolong te (halvgrønn te). Alle typene kommer fra den samme busken, forskjellen ligger i produksjonsprosessen.

Sort te: Tebladene gjennomgår en gjæringsprosess for så å bli rullet og tørket.
Grønn te: Tebladenen rulles og tørkes - smaken blir mildere enn sort te.
Oolong te: Mellomting av de to overstående.

Urtete regnes ikke inn i kategorien te i tradisjonell forstand. Her brukes i stedet blomster, blader, frø, bær, eller røtter som kokes i vann, slik at utkoket kan brukes som drikk.

Hentet fra boken : Te med mer, utgitt av Future & Hope www.f-h.no