Vårt utvalg - Hva er te - Historie - Oppskrifter

Te-historie

Te har blitt brukt som drikk i menneskets historie så lenge, at man ikke vet helt sikkert hvor denne skikken hadde sitt opphav.

I følge en kinesisk legende var det Keiser Shen-Nung som i ca år 2500 f.Kr. oppdaget te-drikken ved en tilfeldighet. Legenden forteller at noen få teblader blåste opp i kjelen hvor man kokte keiserens drikkevann. Keiseren likte veldig godt den smaken tebladene satte på vannet, og på den måten ble te som nytelsesdrikk oppfunnet.

Men den kinesiske læreren La Yu, som skrev sin første historie om te runde 800 e.Kr., mente at te ikke ble en alminnelig drikk før i d 6.århundre.

Noen mener at tyrkiske handelsmenn på 600-tallet byttehandlet te med andre varer i grenseområdene til Mongolia og Tibet. Senere i dette århundret fant teen veien til Japan, sammen med en annen kinesisk eksportartikkel: buddhismen.

Til Europa kom ikke teen før ca 1000 år senere. Selv om arabiske kjøpmenn hadde handlet med te lenge før dette, begynte portugisiske og hollandske kjøpmenn å frakte te fra Kina til Europa først tidlig på 1600-tallet. Russerne importerte også te, som ble fraktet i karavaner fra Kina. Men selv om Russerne hadde god tilgang på te, fikk tedrikkingen der en treg start, og ble en vanlig drikk langt senere i Europa.

Selv om det var Engelskmennene som for alvor skulle gjøre te til en berømt drikk, så kom ikke teen til England før i 1645, da importert fra Holland. Kong Charles den II hjalp til med å gjøre te til en fasjonabel drikk i 1660-årene, da han giftet seg med en portugisisk prinsesse som var en lideskapelig tedrikker. Slik utviklet det seg til at det berømte Øst-Indiske Kompaniet ved år 1670 begynte faste leveranser av te til England. Fra dette tidspunktet ble historien om te i store deler en britisk historie.

For amerikanerne har te blitt assosiert med britisk imperialisme, grunnet det berømte Boston Tea Party som utspant seg 1773 på grunn av stridigheter om toll og skatter på te. Men to ting har amerikanerne bidratt med i teens historie: teposer og iste.

Nå, i vår tid er det, overraskende nok for mange teelskere, i Tyskland at handelen med te har sitt hovedsete. Hamburg er et Mekka for kjøpere av fine teer, og de store tyske handelshus dominerer teauksjoner og oppkjøp av fine teer.

Hentet fra boken : Te med mer, utgitt av Future & Hope www.f-h.no