Vårt utvalg - Oppskrifter

Persisk krokan

Dette er den rauseste og beste krokanen som finnes. I denne oppskriften sparer jeg ikke på noe, alt som er godt har en plass her. Du kan enten brekke opp krokanen i småbiter og blande den med iskrem, eller bare spise den som den er. Når man ikke han iskrem, kan man stø litt flaket havsalt (blomstersalt eller fleur de sel) Det kan virke ganske merkelig å ha salt oppi godteri, men salt er en svært fin smaksforsterker, og de små saltflakene gir krokanen en smaksdybde som du ellers bare kunne drømme om. Finner du ikke flaket havsalt, bør du bare droppe saltet, vanlig strøsalt fungerer ikke.

2 dl sukker
2 ss honning
3 ss smør
3-4 kardemommefrø
½ ts chillipulver eller cayennepepper
1 ts ingefærpulver, eller 1 ss finhakket fersk ingefær
50 g pistasjnøtter uten skall
50 g mandler, flådd og hakket
50 g hasselnøtter, grovhakkede
30 g sesamfrø
1 ts flaket havsalt (blomstersalt eller fleur de sel)

Bre litt bakepapir eller aluminiumsfolie utover kjøkkenbenken. Varm sukker, honning og smør i en stor teflonstekepanne til det er en lysebrun karamell. Pass på at det ikke blir for varmt, for om det brenner seg, må man begynne helt på nytt. Knus kardemommefrøene i hånden, og ha de små frøene opp i karamellen. Ha i chillipulver og ingefær.
Tilsett pistasjnøtter, mandler, og hasselnøtter. La dette småsteke i 2-4 minutter.
Ha i sesamfrø. Bre blandingen utover bakepapiret, fordel så karamellen så tynt du kan med en stekespade, eller slikkepott. Strø over litt salt, om du skal bruke det. Når krokanen har stivnet, brekk den i mindre biter, eller finhakk den om du skal ha den i iskrem.