Vårt utvalg - Hva er kaffe - Historie - Oppskrifter

Hva er kaffe?

Kaffe tilhører den botaniske familien Rubiaceae som har over 500 genetiskevarianter, og over 6000 arter. Mesteparten er tropiske trær og busker.Coffea er det viktigste medlemmet av denne plantefamilien. De to viktigste artene er Coffea Arabica (arabica kaffe), som står for 70 % av verdesproduksjonen, denest Coffea.

Uansett hva man dyrker, er prosessen langsom, kanskje spesielt for kaffe. Kaffebhøndene må kontinuerlig skifte ut gamle kaffetrær med unge. Dette gjøres ved at man sår kaffebønner, 2 stykker i en potte, det vil så ta ca en måned før kaffen spirer og man får en kaffestikling. Alle plantene blir så oppbevart på en plass der de blir beskyttet mot sol og de får rikelig med vann. Etter dette blir de blir de plassert i en ”barnehage”før de, etter 4-5 måneder er klare for utplanting. Fra en kaffeplante blir beplantet til den bærer frukt, varierer litt fra art til art, men man kan som regel si 3-4 år.

Det er først etter regnfall at kaffetrærne blomstrer. De er hvite og kan minne om sjasminblomster. De gir i fra seg en søtlig sjasminaktig duft. Fra blomstring til modne bær (arabica) tar det ca 9 måneder. Etter at blomstringen avsluttes, vokser det gradvis frem kaffebær. I begynnelsen små å grønne, deretter blir de større og først når de har nådd ”normal” størrelse går de fra å være grønne og gule og er ikke modne før de får en saftig rød farge. Kaffebønnen høstes når de er såkalt ”ripe” eller modne. Umodne bønner har ikke den samme smakskompleksiteten og er ikke ønskelig ved innhøstning. Stort sett verden over innhøstes kaffebær for hånd, men i Brasil finnes også maskinell innhøstning.

Kaffebønner er frøene i kaffebærene. I grove trekk består et bær av flere lag. Ytterst har man fryktkjøttet, dernest et lag som kalles pergament, som dekker de to kaffebønnene som normalt finnes i et bær. Dersom bæret bare har en bønne, er den rund i formen og ikke flat/oval – disse kalles peaberry. I tilegg ligger det er mucliage lag rundt pergamenthinnen, samtidig som man finner et sølvlag rundt selve kaffebønnene. Kaffebønnenne må bli fjernet fra fruktkjøttet for de kan tørkes og brennes.

Dette gjøres normalt på to måter, kjent som den tørr og den våte metoden. Når denne prosessen er gjennomført er de ubrente råkaffebønnene kjent som ”green coffee”– grønn kaffe. All kaffe som kjøpes av importlandene er grønn kaffe.